Hållö

Historia bakom Hållö

Hållö med fyren, rakt söderut från Smögen, är som skapad för bad, fiske och härliga promenader. Ön är naturreservat och här finns mycket intressant att se.

Inlandsisen som drog sig tillbaka härifrån så sent som för 12 000 år sedan har satt sina spår i det säregna landskapet. I norr finns flyttblocket Store sten, även kallat Gule sten. I söder finns Slätte hälla, ett "salsgolv" av granit, och Marmorbassängen med dess grönskimrande botten. Hållö har det för Bohuslän typiska fågellivet, och man kan se inplanterade harar på ön. Antalet växtarter är över 100.

Hållö fyr

Ända sedan 1842 har Hållö fyr hjälpt sjöfarten genom de farliga farvattnen utanför Sotenäset. Fyren, som når drygt 39 meter över havet byggdes till på höjden 1868 och elektrifierades 1948. Sedan 1969 är den obemannad.

Väl värt ett besök är vandrarhemmet Utpost Hållö, där du kan avnjuta en våffla eller glass till den storslagna utsikten. Mer om Utpost Hållö kan du läsa på vandrarhemmets hemsida.

Vandrarhem Hållö

Vattnet är kristallklart, och vuxna kan bada nästan överallt. För barn rekommenderas endast de platser som på kartan markerats med en badboll. Se upp med de våta svarta hällarna i strandkanten som är mycket hala! Den rutinerade badaren aktar sig för de röda brännmaneterna. De blå är ofarliga.

Karta över Hållö

Hållöarkipelagen har krävt många sjömäns liv. Om detta påminner Balladen om Briggen Blue Bird av Hull. Den unge "smögaren" Karl Stranne var "surrad till rors" när briggen enligt Taube gick under vid Hållö julaftonen 1872.

Ett mer sentida drama var kurirplanet Gripens störtning på Hållö den 23 oktober 1943, då 13 personer omkom på Kålhagshuvudets nordspets, ovanför Marmorbassängen.